Tietoa ja ohjeita

Hammaslääketieteen Käypä hoito -suosituksia

Käypä hoito -suositukset ovat parhaiden asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta.

Ohessa linkkejä Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin kaypahoito.fi -sivuston artikkeleihin. Tutustu myös Hammaslääkäriliiton tarjoamaan tietoon suun terveydestä -portaaliin.

Varaa aika

Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet

Suun äkillisistä infektioista pääosa on suun normaalin mikrobiston aerobisten ja anaerobisten bakteerien aiheuttamia sekainfektioita. Niistä valtaosa on hammasperäisiä. Lue lisää »

Karies (hallinta)

Kariesta hallitaan ensisijaisesti terveellisin elintavoin. Näihin kuuluu hampaiden puhdistaminen joka puolelta kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen.  Lue lisää »

Parodontiitti

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudosten tulehdus on merkittävä kansantauti. Parodontologinen tutkimus tulee tehdä kaikenikäisille säännöllisin väliajoin. Diagnosoitu parodontiitti hoidetaan viipymättä. Vaikuttava hoito on toteutettavissa tehokkaasti lyhyellä aikavälillä. Lue lisää »

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)

Purentaelimistön kiputiloista ja toimintahäiriöistä tavallisimpia ovat leukanivelen äänet, leukanivelten tai purentalihasten kipu, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa päänsärky, kasvokipu ja korvakipu.  Lue lisää »

Suusyöpä

Suusyövällä tarkoitetaan kielen, huulen ja muun suun limakalvon syöpiä. Tärkeimmät vaaratekijät ovat tupakointi, alkoholinkäyttö, tietyt limakalvon muutokset ja tilat, papilloomavirusinfektio ja huulisyövän osalta myös ultraviolettisäteily.  Lue lisää »

Viisaudenhammas

Viisaudenhampaisiin liittyvä keskeinen ongelma on vaillinainen puhkeaminen ja siihen liittyvät oireet, kuten paikallinen tulehdus. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 19-20 vuoden iässä. Puhkeaminen ei edisty enää 26. ikävuoden jälkeen. Lue lisää »